Laat je niet misleiden door zijn uiterlijk; knolselder heeft veel te bieden. Hij verdient misschien geen schoonheidsprijs, maar wat betreft de smaak scoort de knolselder hoog. En hij is heel gezond.
Knolselder, behorende tot de schermbloemenfamilie, heeft een onderscheidend karakter. Zijn holle stengels en bruingele knol maken het een opvallende verschijning. Hoewel de knol het meest bekend is, zijn ook de stelen en de bladeren bruikbaar, vooral in soepen. Deze groente onderscheidt zich van zijn familieleden, zoals bladselderij en bleekselderij, door de groei van de knol onder de grond.
Knolselder heeft een aanzienlijke bewaartijd. Als de knol niet uitdroogt, kun je deze drie tot vier maanden bewaren tussen 0°C en 5°C. Opslaan in een kistje met klam zand in de kelder is een optie. Je kan de knollen ook enkele weken in de koelkast bewaren. Als je knolselder koopt moet je er op letten dat het beetje blad dat er nog aanzit fris groen is. De knol moet een gladde schil hebben en geen zachte plekken. Gesneden knolselder bewaar je maximaal een dag in de koelkast. Voorkom bruinkleuring door gesneden knolselder kort voor gebruik te bereiden en eventueel te besprenkelen met citroensap.
Deze groente biedt een indrukwekkende variëteit aan voedingsstoffen. Het zit boordevol vitamine C, wat essentieel is voor het versterken van je immuunsysteem. Bovendien bevat het kalium, wat kan bijdragen aan het behouden van een gezonde bloeddruk. Of je het nu rauw eet of gekookt, de culinaire mogelijkheden zijn grenzeloos. Het blad kan dienen als een smaakvolle aanvulling, terwijl selderijzout, afgeleid van gemalen gedroogde knolselderij, een uitstekend alternatief vormt voor gewoon zout.
De knolselder wordt ook wel de “vitamineralenbom” genoemd.
- Deze knol is een perfecte vervanger voor aardappelen vanwege het lagere koolhydraatgehalte en hogere nutriëntengehalte.
- De rauwe, gewokte, en in soepen of sauzen verwerkte knolselder behoudt de meeste vitamines.
Van zijn voedingswaarde tot zijn culinaire veelzijdigheid, deze knol verdient een prominente plek op je bord en in je keuken. Dus, waarom niet wat avontuurlijker zijn en genieten van de vele voordelen die knolselder te bieden heeft? Koken met knolselder dus!
Met smaakvolle groeten,
Sofie
#vivoe #voedzaam #eetsmakelijk #knolselder