Witloof met ham in de bloemetjes.
Oh, wat bedoel je precies? Welnu, we gaan witloof verpakt in ham, geroosterd in de oven maken. Maar in plaats van de gebruikelijke bechamelsaus gemaakt van bloem en boter, gaan we een saus op basis van bloemkool gebruiken.
Wat heb je nodig:
- 1 bloemkool
- 4 stronkjes witloof (of alternatief 4 wortelen)
- 4 sneden gekookte ham
- 250 gr geraspte kaas
- 200 ml melk
- Nootmuskaat, peper en zout
De bereiding:
- Kook de bloemkoolroosjes gaar in gezouten water en giet ze af.
- Mix de gekookte bloemkoolroosjes met de melk glad en voeg dan de helft van de geraspte kaas toe. Kruid de bloemkoolsaus af met peper en nootmuskaat.
- Verwarm de oven voor op 180°.
- Verwijder het bittere kontje aan de onderkant van het witloof en stoom of kook de stronkjes gaar. Laat deze vervolgens goed uitlekken. Aangezien niet iedereen bij ons thuis gek is van gekookt witloof kan je dit gerecht ook maken met wortelen als alternatief. De wortel schillen en goed gaar koken.
- Rol nu elk stronkje witloof (of wortel) in een snede ham.
- Giet een laagje saus op de bodem van de ovenschaal en schik de rolletjes erin,
dek deze af met de rest van de bloemkoolsaus en strooi er geraspte kaas over.
- Plaats de schaal in de oven en bak gedurende 20 minuten op 180°.
- En dan nog 5 minuutjes de grilstand van de oven gebruiken om de kaas mooi te gratineren.
Geniet van dit lekkers uit de oven!
Met smaakvolle groeten,
Sofie
#vivoe #voedzaam #eetsmakelijk #bloemkool