De officiële naam voor de framboos is Rubus idaeus. Deze wetenschappelijke naam wordt gebruikt om de soort nauwkeurig te identificeren binnen de botanische nomenclatuur.
De framboos is een in heel Europa van nature voorkomende plant die op open plaatsen in het bos en langs bosranden voorkomt. Deze geliefde vrucht groeit aan een heester waarvan de stengels tot twee meter lang kunnen worden. Elk jaar worden nieuwe stengels gevormd, wat zorgt voor een constante verjonging van de plant.
De meeste frambozenrassen dragen rode vruchten, hoewel er ook enkele rassen zijn met gele vruchten. Er zijn twee hoofdsoorten frambozen: de zomerframboos en de herfstframboos. Frambozen zijn over het algemeen beschikbaar van juni tot en met augustus voor de zomerframbozen en van september tot en met oktober voor de herfstframbozen. Dit brede seizoen maakt het mogelijk om gedurende een groot deel van het jaar van deze heerlijke vruchten te genieten.
Frambozen zijn, net als bramen, opgebouwd uit verschillende besjes (ook wel druplets genoemd) die samen de volledige framboos vormen. Elk bolletje heeft zijn eigen pitje dat je uiteraard gewoon kunt eten. De kleine haartjes op frambozen worden stampers genoemd en het zijn deze stampers die helpen om de bessen in een eetbare vrucht te veranderen.
Frambozen zijn zeer populair om in de keuken te gebruiken, vooral voor het maken van confituur, gelei en coulis. Vanwege hun kwetsbaarheid moeten ze snel worden opgegeten of verwerkt na het plukken. Als je een overvloed aan frambozen hebt, is het een goed idee om ze te verwerken. Anders is het aan te raden om ze gewoon vers te eten om optimaal van hun smaak en voedingswaarde te genieten.
Frambozen zijn niet alleen lekker maar ook gezond. Ze zijn laag in calorieën en zitten boordevol vitamines, antioxidanten en vezels. Deze voedingsstoffen dragen bij aan een gezonde levensstijl en kunnen helpen bij het voorkomen van verschillende ziektes. Onze overgrootmoeders gebruikten frambozenazijn in de huisapotheek, vooral als gorgeldrankje bij keelpijn. Tegenwoordig wordt frambozenazijn gebruikt als dressing voor salades en is het ook uitstekend als basis voor een verfrissende limonade, met plat of bruisend water.
Of je ze nu vers eet, verwerkt in jam of gebruikt in culinaire creaties, frambozen bieden een heerlijke en gezonde optie voor elke gelegenheid. Dus, de volgende keer dat je frambozen ziet, aarzel niet om te genieten van dit natuurlijke wonder.
Met smaakvolle groeten,
Sofie
#vivoe #voedzaam #eetsmakelijk #frambozen