Rabarber, een robuuste meerjarige plant, heeft een vaste plaats in menig tuin en kan gedurende ongeveer 10 jaar floreren. Deze plant stelt weinig eisen. Hij wil een lichte standplaats in halfschaduw, weg van de volle middagzon en heeft niet graag natte voeten. Met zijn grote bladeren oogt hij niet alleen decoratief, maar heeft hij ook een culinaire waarde.
In mijn eigen tuin zie ik elke lente de wortelkluit weer tot leven komen, met talrijke nieuwe bladeren. Dit voorjaar heb ik zelfs al een eerste vroege oogst kunnen verwelkomen.
Rabarber, een ware steelgroente met een groente-identiteit, wordt vaak geassocieerd met zoete lekkernijen. Let wel op, alleen de stelen verdienen een plekje in onze gerechten, aangezien de bladeren een overdaad aan oxaalzuur bevatten. Eens geplukt zijn de stengels in de koelkast ongeveer 1 week houdbaar, maar het is het beste om ze zo vers mogelijk te consumeren.
Rabarber is niet alleen lekker, maar ook ontzettend gezond. Het is rijk aan voedingsvezels, zit bomvol vitaminen en heeft een lichte laxerende werking. Het eten ervan zou zelfs maagpijn kunnen verlichten. Bovendien zorgt rabarber voor een natuurlijke reiniging van de lever.
Rabarber is een gewillige partner in de culinaire wereld en gaat uitstekend samen met gember, kaneel, aardbeien, slagroom, appel en meer. De mogelijkheden zijn eindeloos en smaken harmoniƫren prachtig met de kenmerkende zure toets van de rabarber. Variƫrend van groene tot rode stelen, is rabarber een lust voor het oog en de smaakpapillen. De rode varianten neigen naar een zoetere smaak.
Voor de thuiskweker is het belangrijk om te weten dat het oogstseizoen van rabarber eindigt na de langste dag van het jaar. Op dat moment bereidt de plant zich voor op het volgende groeiseizoen.
Of je nu kiest voor een klassieke rabarbercrumble of een gedurfde mix met exotische smaken, rabarber zal je steeds verrassen. Dus waar wacht je nog op? Geniet nu alvast van de optimale smaakervaring.
Met smaakvolle groeten,
Sofie
#vivoe #voedzaam #eetsmakelijk #rabarber