De radijs behoort tot de kruisbloemenfamilie, waartoe ook broccoli, kool en boerenkool behoren. Interessant genoeg komt de naam “radijs” van het Latijnse woord “radix”, wat “wortel” betekent.
Hoewel we meestal denken aan de rode radijs, zijn er eigenlijk verschillende variƫteiten. Afhankelijk van het ras kunnen de knollen bij radijs wit, rood, rood-wit en roze zijn. Binnenin zijn ze echter allemaal wit.
Wat betreft voedingsstoffen is de radijs een uitstekende bron van vitamine C, die het immuunsysteem versterkt en de huidgezondheid bevordert. Bovendien levert het een goede dosis vezels, die de spijsvertering ondersteunt en een gezonde darmfunctie bevordert. Met weinig calorieƫn per portie is het ook een geweldige optie voor een gezonde snack.
In sommige culturen worden radijzen zelfs gebruikt voor medicinale doeleinden vanwege hun ontstekingsremmende eigenschappen en hun vermogen om de spijsvertering te bevorderen.
Radijsjes kun je zo uit het vuistje eten, al dan niet met zout, bij de boterham of in salades. Je kunt ze ook verwerken in gestoofde of gekookte bereidingen zoals in aardappelpuree of gekookt als bloemkool. Het loof van de radijsjes is ook eetbaar en kun je verwerken in soep. Verhitting zorgt ervoor dat de pikante smaak verdwijnt en een zoete smaak naar boven komt.
Het kweken van radijs is relatief eenvoudig en kan zelfs in kleine ruimtes worden gedaan, waardoor het een populaire keuze is voor thuistuinders. Van zaad tot oogst duurt het meestal slechts een paar weken, wat het een ideale groente maakt voor diegenen die snel resultaat willen zien.
Kortom, de radijs is niet alleen een smakelijke toevoeging aan maaltijden, maar ook een voedzame en veelzijdige groente die een breed scala aan gezondheidsvoordelen biedt. Dus waarom niet wat kleur toevoegen aan je bord en genieten van de knapperige textuur en de pittige smaak.
Met smaakvolle groeten,
Sofie
#vivoe #voedzaam #eetsmakelijk #radijs