De werking van paddenstoelen op het lichaam blijft een mysterie. Er wordt geschat dat er wereldwijd 140.000 verschillende soorten paddenstoelen zijn. Iedere paddenstoel is uniek en bevat een uniek profiel aan voedingsstoffen, mineralen en vitaminen.
Laten we duiken in de herkomst, voedingsstoffen en enkele interessante weetjes van deze heerlijke paddenstoelen.
De oesterzwam, met zijn oester-vormige hoed, is inheems in Europa en Noord-Amerika. Tegenwoordig wordt deze paddenstoel wereldwijd gekweekt en is hij geliefd vanwege zijn zachte smaak en vlezige textuur. Oesterzwammen zijn een uitstekende bron van eiwitten, B-vitaminen, vezels en mineralen zoals fosfor en ijzer. Bovendien bevatten ze weinig calorieën en zijn ze vetvrij waardoor ze een gezonde keuze zijn.
Oesterzwammen hebben een natuurlijke smaakversterker genaamd umami, wat hen populair maakt in veel gerechten. Ze worden soms ‘het vlees van de vegetariërs’ genoemd vanwege hun stevige textuur en hartige smaak.
De beukenzwam (Shimeji) is eigenlijk een verzamelnaam voor wel 20 soorten paddenstoelen.
Deze paddestoel, ook bekend als beuken-oesterzwam, komt oorspronkelijk uit Oost-Azië. Tegenwoordig worden ze wereldwijd gekweekt en gewaardeerd vanwege hun milde smaak en sappige consistentie.
In het warenhuis kan je de bruine beukenzwam (buna shimeji) en de witte beukenzwam (bunapi shimeji) vinden. Een beukenzwam eet je beter niet rauw, want deze paddenstoel is minder goed verteerbaar en bovendien bitter van smaak. Snijd voor het gebruik de onderkant eraf. De beukenzwam kun je gebakken of gekookt gebruiken. Tijdens bereiding blijft de beukenzwam in vorm en gaat er geen vocht verloren. De beukenzwam kan in zijn geheel bereid worden; de steeltjes zijn eetbaar.
De naam beukenzwam komt voort uit het feit dat de paddenstoel voornamelijk op beukenbomen groeit. Daarnaast zijn ze ook makkelijk te kweken. Ze zijn jaarrond beschikbaar.
De kastanjechampignon is na de witte champignon de meest geteelde champignonsoort. De teelt gebeurt in cellen waar door middel van de temperatuur en luchtvochtigheid een optimaal klimaat wordt gecreëerd. Hierdoor is deze champignon het gehele jaar beschikbaar!
De kastanjechampignon is de bruine variant van de witte champignon. Deze champignon heeft een lichte, nootachtige smaak. Het vruchtvlees van de kastanjechampignon is steviger dan die van de witte champignon. De kastanjechampignon is net als de witte champignon goed te verwerken in salades of pasta’s.
De cantharel is een wilde paddenstoelsoort en kan niet geteeld worden. Hij groeit in loof- en naaldbossen op een humusarme en zure grond. De cantharel heeft een trechtervormige hoed waar de steel in overloopt. De kleur kan variëren van lichtgeel tot donkergeel. De hoed van de cantharel is ongeveer 3 tot 10 cm breed.
De cantharel heeft een kruidige en peperige smaak. Cantharellen zijn geschikt voor in sauzen. Daarnaast is de cantharel zeer geschikt om te verwerken in vleesschotels en met name in wildgerechten.
Met hun veelzijdigheid bieden paddenstoelen eindeloze culinaire mogelijkheden, waardoor ze ideaal zijn voor heerlijke en gevarieerde gerechten.
Met smaakvolle groeten,
Sofie
#vivoe #voedzaam #eetsmakelijk #paddestoelen #oesterzwam #beukenzwam #kastanjechampignon #cantharel