Waterzooi, een Belgisch (Gents) gerecht van middeleeuwse oorsprong, dat werd bereid met vis uit de nabijgelegen rivieren en kanalen. Dit gerecht begon als vissoep en evolueerde later naar een stevig stoofpotje.
Het woord “waterzooi” is afgeleid van het Nederlandse “zot zijn,” wat “gek zijn” betekent, en verwijst naar de vreemde mix van ingrediënten en de variaties in het recept. Tegenwoordig zijn er zowel vis- als vleesvarianten, maar het kenmerkende blijft de romige saus en mix van groenten.
Wat heb je nodig voor deze “viswaterzooi met prei in de spotlight”:
- verse zalm 150 gram
- kabeljauwfilet 300 gram
- garnalen 150 gram
- 1 prei
- 2 wortelen
- 1 courgette
- champignons 250 gram
- aardappelen 750 gram
- 2 eetlepels bloem
- olijfolie
- room 250 ml
- visbouillon 750 ml
- zwarte peper, oregana en viskruiden
Laat ons eraan beginnen:
- Schil de aardappelen en snij in stukken van 2 à 3 cm.
- Schil de wortelen en snij in blokjes.
- Was de courgette en snij in stukken, verwijder de zaadlijsten en snij daarna in fijne halvemaantjes.
- Snij de prei in de lengte in twee en daarna in halvemaantjes.
- Maak de champignons schoon en snij in blokjes
- Los de visbouillonblokjes op in heet water.
- Snij de zalm en de kabeljauw in stukken van ± 5 cm.
- Kruid de vis met oregano en viskruiden
- Kook de aardappelen ± 15 min. in licht gezouten water. Giet af.
- Smelt intussen olijfolie in een grote pot.
- Stoof de wortelen, de courgette en de prei gedurende een paar minuten.
- Voeg er de champignons aan toe en blijf goed roeren.
- Bestrooi de groentenmix met de bloem en laat nog even stoven.
- Overgiet dit alles nu met de visbouillon en laat 10 min. afgedekt sudderen op een zacht vuur.
- Voeg de room toe aan de groenten. Kruid met peper en oregano.
- Warm nog even zachtjes op, maar let op: de bereiding mag niet koken.
- Voeg de vis toe aan de groenten en laat nog 5 à 8 min. verder sudderen op een heel zacht vuur.
Roer niet meer, want anders valt de vis uit elkaar.
- Verdeel de aardappelen in diepe borden en serveer met de waterzooi.
- Geniet nu van deze heerlijke viswaterzooi met prei in de spotlight.
Met smaakvolle groeten,
Sofie
#vivoe #voedzaam #eetsmakelijk #prei #waterzooi