Prei, een groente met een mysterieuze oorsprong, heeft door de eeuwen heen een rijke geschiedenis en werd al vroeg in de oudheid gewaardeerd om zijn unieke eigenschappen. Hoewel de exacte herkomst onduidelijk blijft, wordt verondersteld dat prei een gecultiveerde variëteit is. Want intrigerend genoeg werd prei nooit in het wild gevonden, wat bijdraagt aan de mystiek rondom zijn ontstaan.
De Egyptenaren, waaronder de Farao’s van het oude Egypte, beschouwden prei als een waardevolle groente. De gezonde kracht ervan was al in die tijd bekend, en het diende zelfs als offer aan de goden.
De Romeinen omarmden prei eveneens. Onder hen was keizer Nero, een opvallende figuur in de geschiedenis, die prei consumeerde in de overtuiging dat het de helderheid van zijn stem verbeterde. Nero, ook wel bekend als Porrophagus, wat “preivreter” betekent, genoot van prei in soepen en oliën.
De geschiedenis van prei reikt verder dan de grenzen van Rome. Zo is het een traditie om op 1 maart, St. David’s Day – de nationale dag van Wales, een prei op kleding te dragen. Een in het land populaire legende vertelt dat Saint David (± 500-589) de Britten adviseerde om preien in hun hoofddeksel te steken zodat ze elkaar zouden herkennen bij het strijden tegen de Saksen
Naast de rijke geschiedenis is het interessant om te weten dat er twee soorten prei zijn: winterprei en zomerprei. Winterprei, met zijn dikkere en stevigere structuur, onderscheidt zich van de zomerprei. Beide varianten bevatten zowel een wit als een groen deel, waarbij het witte deel onder de grond groeit, beschermd tegen direct zonlicht.
Met een overvloed aan vezels, voedingsstoffen en weinig calorieën, draagt prei bij aan een gezonde voeding. Opmerkelijk is dat het donkergroene gedeelte van de prei de meeste vitamines en mineralen bevat.
De veelzijdigheid van prei komt tot uiting in de manieren waarop het kan worden bereid en geconsumeerd. Hoewel prei vaak gekookt wordt genoten, leent het zich ook uitstekend voor rauwe consumptie. De fijne reepjes preiwit of -groen bieden niet alleen smaak maar kunnen ook dienen als een elegante afwerking voor diverse gerechten.
Van soepen tot stoemp, quiches tot salades, prei voegt een unieke en verfijnde smaak toe aan verschillende gerechten.
Met smaakvolle groeten,
Sofie
#vivoe #voedzaam #eetsmakelijk #prei