Aardpeer, ook wel topinamboer of Jeruzalem artisjok genoemd, is een knol met een grillige vorm die vroeger volop gekweekt en gegeten werd. In de loop der tijd moest hij echter plaats maken voor de aardappel. De smaak van aardpeer is het beste te omschrijven als zoet, aards en een beetje nootachtig.
Probeer dit recept van een aardpeer taartje en ontdek de unieke smaak van deze vergeten groente!
Wat heb je nodig:
- 500 gram aardpeer
- 50 gram geraspte kaas
- 2 eieren
- een scheutje room , ongeveer 30 ml.
- nootmuskaat en zwarte peper
- olijfolie
- peterselie
Hoe maak je het klaar:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Schil de aardperen en snijd ze indien nodig in kleinere stukken.
- Kook ze gaar gedurende ongeveer 20 minuten.
- Giet de aardperen af en laat ze uitlekken.
- Plaats de gekookte aardperen in een keukenmachine samen met de eieren, room en kaas.
- Voeg een snufje nootmuskaat en peper toe.
- Pureer het mengsel tot een gladde massa.
- Vet kleine ronde ovenschaaltjes in met een beetje olijfolie.
- Verdeel het aardpeer-kaasmengsel gelijkmatig over de schaaltjes.
- Plaats de schaaltjes in een bain-marie en bak ze ongeveer 20 minuten in de oven.
- Haal de taartjes nu uit de oven en ontvorm ze op de borden.
- Garneer met kaasschilfers en een plukje peterselie voor een mooie afwerking.
Een zalig aardpeer taartje, perfect combineerbaar is met romige butternutsteak.
Met smaakvolle groeten,
Sofie
#vivoe #voedzaam #eetsmakelijk #vergetengroenten #aardpeer