Schorseneren staan bekend onder verschillende bijnamen, zoals ‘keukenmeidenverdriet’, ‘zwarte wortels’, ‘winterstaven’ en ‘armeluisasperges’.
Het schoonmaken van deze groente vergt aanzienlijke tijd, wat meteen de reden is waarom ze bijna niet meer gegeten wordt. Dit is jammer, want het vruchtvlees heeft een heerlijke smaak die doet denken aan artisjok en asperge. Sommige mensen associëren het eten van ‘schorseneren’ zelfs met oesters.
Wanneer deze groente op je bord verschijnt, is dat vaak in de vorm van een Vlaamse klassieker: schorseneren in witte bechamelsaus.
Hier is een eenvoudig recept om deze klassieker te bereiden:
- Schil de schorseneren met een dunschiller van de onderkant naar de top en verwijder het voetje en de top.
- Snijd ze in stukken van ongeveer 5 cm en leg ze in koud water met citroensap om verkleuring te voorkomen.
- Kook de schorseneren in 10 à 15 minuten beetgaar.
- Smelt de boter voor de bechamel in een pan, voeg de bloem toe en roer.
- Voeg al roerend de melk toe en breng op smaak met peper en nootmuskaat.
- Laat de saus inkoken en meng de schorseneren erdoor.
Maar waarom niet eens iets anders proberen, zoals scampi met ovengebakken schorseneren en citroenpuree…
Lees meer in de volgende blogpost.
Met smaakvolle groeten,
Sofie
#vivoe #voedzaam #eetsmakelijk #vergetengroenten #schorseneren