De wortel is een van de meest gegeten en belangrijke groenten in België. Met een teeltoppervlakte van zo’n 5500 hectare is de wortel het derde belangrijkste gewas in het land, en qua productievolume zelfs één van de koplopers met maar liefst 150.000 ton per jaar. Wortelen behoren tot de schermbloemenfamilie en zijn een wortelgewas, zoals de naam al doet vermoeden.
Wortelen komen in verschillende vormen, maten en kleuren voor, afhankelijk van het ras. Ze kunnen kort, middellang of lang zijn en variëren van kegelvormig tot cilindrisch. De kleur van wortelen gaat van geel en bleekoranje tot dieprood en zelfs paars. De kern van de wortel is vaak steviger en vezeliger dan de rest van de groente. Deze variëteit zorgt ervoor dat wortelen in tal van gerechten gebruikt kunnen worden en geschikt zijn voor verschillende culinaire toepassingen.
Het bewaren van wortelen is eenvoudig. Als je ze in de groentelade van de koelkast bewaart, blijven ze een maand goed. Jonge wortelen zijn echter wat fragieler en blijven maximaal twee weken vers. Het is belangrijk om wortelen niet in de buurt te bewaren van fruit of groenten die ethyleen produceren, zoals appels, peren, mango’s, tomaten en aardappelen. Dit gas zorgt ervoor dat wortelen sneller oud en bitter worden. Wortelen die aan de bovenkant nog groen zijn, zijn vaak nog niet helemaal rijp.
Wortelen zijn rijk aan vezels, waaronder pectine en lignine, en bevatten essentiële mineralen zoals kalium, natrium en calcium. Wat wortelen echter echt bijzonder maakt, is hun hoge gehalte aan bètacaroteen. Dit is een stof die in het lichaam wordt omgezet in vitamine A, wat cruciaal is voor een goede gezondheid. Vitamine A is belangrijk voor het gezichtsvermogen, de huid en het immuunsysteem.
Voordat je besluit de hele dag rauwe wortelen te eten, is het belangrijk om weten dat bètacaroteen vetoplosbaar is. Dit houdt in dat je het moet combineren met vet om het goed door je lichaam te laten opnemen. Hetzelfde geldt voor vitamine A. Door wortelen te roosteren met olijfolie, rauwe wortelen te combineren met guacamole of wortelsoep te bereiden met kokosmelk, zorg je ervoor dat je naast de heerlijke smaak ook de nodige vetten binnenkrijgt voor een optimale opname.
En wist je dat het eten van te veel wortelen je huid een oranje tint kan geven? Dit fenomeen heet *carotenemie* en wordt veroorzaakt door het overtollige bètacaroteen in je bloed. Gelukkig is het onschadelijk en verdwijnt het vanzelf als je even wat minder wortelen eet. 😊
Met smaakvolle groeten,
Sofie
#vivoe #voedzaam #eetsmakelijk #wortel #bètacaroteen