Shepherd’s Pie is een authentiek Brits gerecht dat zijn oorsprong heeft in Groot-Brittannië en Ierland. Het werd waarschijnlijk in de 18e eeuw in het noorden van Engeland bedacht als een ingenieuze manier om restjes te gebruiken. Vaak waren het de vrouwen van schapenhouders die dit recept bereidden, wat de benaming Shepherd’s Pie verklaart. Als je de originele Shepherd’s Pie ovenschotel maakt, wordt er dan ook gekozen voor lamsgehakt.
Deze “vegetarische” variant is net zo smaakvol als voedzaam! Het is een stevig gerecht, ideaal om te serveren in koudere seizoenen en een klassiek voorbeeld van comfort food.
Wat heb je nodig:
- bloemige aardappelen voor puree – 800 gram
- boter – 50 gram
- melk – 100 ml
- 1 ei en 1 koffielepel mosterd
- nootmuskaat en zwarte peper
- 5 tomaten
- 1 ajuin en 1 teentje look
- 2 wortelen
- 1 stengel witte selder
- champignons 150 gram
- doperwten 100 gram
- (vegetarisch) gehakt 200 gram
- rode wijn 150 ml
- groentebouillon 100 ml
- 2 takjes tijm en 2 blaadjes gedroogde laurier
- olijfolie
- 1 eetlepel bloem
- 1 eetlepel tomatenpuree
- geraspte gruyèrekaas 100 gram
Hoe ga je te werk:
- Schil de aardappelen en kook ze tot ze gaar zijn.
- Giet ze af en laat de aardappelen goed uitstomen.
- Pel de ajuin en het teentje look en snipper deze tot kleine stukjes.
- Schil de wortels en snij in kleine blokjes
- Maak de witte selderstengel en de champignons schoon en snij ook in kleine stukjes.
- Schil de tomaten, verwijder de zaadlijsten en snij deze ook in kleine stukjes.
- Verhit een beetje olijfolie in een kookpan en stoof de ajuin, wortel en selder.
- Voeg de champignons, de knoflook en een eetlepel tomatenpuree eraan toe en laat meestoven.
- Bestrooi het geheel in de pan met de bloem en voeg de tomatenblokjes, takjes tijm en laurierblaadjes toe.
- Blus met de rode wijn en roer goed om.
- Voeg de groentebouillon eraan toe, breng op smaak met peper en laat alles even inkoken.
- Voeg ten slotte het gehakt en de doperwten toe en laat alles goed sudderen tot de saus mooi is ingedikt.
- Verwarm nu de oven voor op 200 graden.
- Prak de aardappelen met een pureestamper en meng met een ei, een koffielepel mosterd, nootmuskaat, melk en boter tot een smeuïge puree.
- Verwijder de takjes tijm en laurierblaadjes uit de saus en giet deze in een ovenschotel.
- Bedekt de saus met een laag aardappelpuree en werk af met een laagje kaas.
- Plaats de schotel in de oven en bak de pie ongeveer 15 minuten tot er een mooi korstje is gevormd.
Geniet van dit heerlijke gerecht!
Met smaakvolle groeten,
Sofie
#vivoe #voedzaam #eetsmakelijk #shepherdspie