In de winter behoefte aan een extra vitamine C-boost?
Kies dan voor een seizoensgebonden gerecht met… spruiten! In de wereld van groenten zijn spruitjes kleine, groene wondertjes met een rijke geschiedenis en indrukwekkende voedingswaarde. De lokale helden tijdens de wintermaanden.
Het ‘spruitjesseizoen’ loopt van oktober tot maart. De smaak verandert naargelang de periode; in het begin van het seizoen proeven ze bitterder, tegen de lente worden ze zoeter. Het zetmeel in de spruiten wordt namelijk onder invloed van de koude nachten omgezet in suiker. Dit proces staat bekend als “verrozing.”
Behorende tot de Brassica-familie, nauw verwant aan bloemkool, kool en boerenkool, lijken spruitjes op miniatuurkooltjes en worden technisch gezien beschouwd als een vorm van kool. Een interessant weetje: spruitjes groeien aan een steel die tot wel een meter hoog kan worden. Eén steel kan tussen de 25 en 70 knoppen produceren.
Oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, vonden spruitjes pas in de middeleeuwen hun weg naar België. In de 17de eeuw kende de bevolking van Brussel een toename, terwijl de beschikbare landbouwgrond juist afnam. Om hun opbrengst te optimaliseren, bedachten de groentetelers van Sint-Gillis een slimme oplossing. Ze ontwikkelden een nieuw ras spruitkool dat verticaal kon worden geteeld, waardoor er minder ruimte nodig was. De Brusselse spruit is geboren!
Wat betreft voedingswaarde zijn spruitjes dus ware superhelden. Naast vitamine C bevatten ze ook vitamine B1, B2, B6, foliumzuur en K. Maar dat is nog niet alles. Ze zijn laag in calorieën en vet, terwijl ze een rijke bron zijn van koolhydraten, vitamines en mineralen. Eén van de weinige groenten met zo’n mooi uitgebalanceerde voedzame samenstelling.
Om zoveel mogelijk van de waardevolle voedingsstoffen te behouden, kun je de spruitjes roerbakken of bakken in de oven. Een alternatieve bereidingswijze is om ze gedurende 5 à 10 minuten te koken in een ruime pan met water, maar dan komt die zo typische (onaangename) spruitjesgeur vrij. Deze geur ontstaat doordat spruitjes tijdens hun groei zwavel uit de grond opnemen en als ze gekookt worden, laten ze dat los.
Om de spruitjesgeur te verminderen, zijn er verschillende trucjes die je kunt uitproberen. Het beperken van de kooktijd helpt om de vrijkomende zwavelverbindingen te minimaliseren. Een andere optie is het toevoegen van een gepelde ui aan het kookwater. Uien bevatten zwavelbindende stoffen die kunnen helpen de vrijkomende zwavelgeuren te verminderen.
Kortom, laat deze winter de spruitjes schitteren op je bord en ontdek de veelzijdigheid van deze kleine groene helden!
Met smaakvolle groeten,
Sofie
#vivoe #voedzaam #eetsmakelijk #spruiten