Paella vindt zijn oorsprong in Valencia, Spanje. In dit land is het bereiden van paella traditioneel een sociale gebeurtenis op zondagmiddag, meestal uitgevoerd door de mannelijke familieleden. Het gerecht biedt veel variatiemogelijkheden, waarbij vis, schaal- en schelpdieren, maar ook kip, chorizo, tomaten, paprika, doperwten, snijbonen, witte bonen en meer kunnen worden gebruikt.
Natuurlijk is dit niet het recept van de authentieke paella, want ik heb ervoor gekozen om bloemkool te gebruiken als alternatief voor de rijst. Desalniettemin een smaakvolle en kleurrijke maaltijd !
Wat heb je nodig:
- 400 gram bloemkoolkrijst
- 1 gele paprika en 1 rode paprika
- 1 kleine courgette
- 200 gram doperwten
- 1 tomaat
- 1 rode ajuin en 1 sjalot , twee teentjes knoflook
- 300 gram scampi
- zwarte peper, paprika poeder,kurkuma
- een handje vol met zwarte olijven
- citroen
- bladpeterselie
Enkele voorbereidingen:
- Gebruik je bloemkool in plaats van kant-en-klare bloemkoolrijst. Snijd de bloemkool dan in stukjes en maal fijn met behulp van een keukenrobot.
- Snijd de paprika in twee en verwijder de pitjes en de witte zaadlijsten. Je hoeft de paprika niet per se te schillen, maar ik verwijder persoonlijk het vel met behulp van een fijnschiller omdat ik de paprika dan makkelijker verteer. Snijd ook de paprika in stukjes.
- Spoel de courgette. Snij de uiteinden eraf en snij de courgette in stukjes.
- Snijd de tomaat in blokjes en versnipper de rode ajuin en sjalot.
- Pluk enkele blaadjes bladpeterselie en snijd de citroen in partjes.
En dan kunnen we nu starten met koken.
- Verhit een beetje olie in een pan en fruit de ajuin, sjalot en knoflook.
- Voeg er het paprikapoeder en de tomatenstukjes aan toe en laat nog enkele minuutjes stoven.
- Voeg er dan de scampi aan toe en bak deze aan beide zijden gaar. Zet de pan nu even opzij.
- Stoof in een andere pot de stukjes paprika en courgette naar wens gaar.
- Voeg er de doperwten aan toe laat het zo’n 2 minuten sudderen.
- Verhit nu olijfolie in een grote pan of wok en doe er de bloemkoolrijst in. Voeg er twee eetlepels kurkuma en een klein beetje water aan toe en goed omroeren gedurende een 5-tal minuten tot de bloemkoolrijst goed zacht, maar niet te zacht is.
- Voeg er nu de groenten en de scampis bij en bak deze nog enkele minuten mee.
- Breng het geheel op smaak met zwarte peper.
- Serveer de paella met wat verse peterselie en de citroen partjes ter garnering.
Met smaakvolle groeten,
Sofie
#vivoe #voedzaam #eetsmakelijk #bloemkool