In de periode van maart tot en met november straalt bloemkool in zijn volle glorie. Het hoogtepunt van zijn beschikbaarheid valt meestal in de late herfst (en vroege lente). De beste smaak en kwaliteit van bloemkool worden in deze maanden bereikt. Tijdens warmer weer kan de bloemkool enigszins bitterder zijn, dus om optimaal van de zoete, milde smaak te genieten, is het aan te raden om deze in zijn piekseizoen te proeven.
Bloemkool is een zeer kwetsbare groente. Binnen de kortste keren zie je de roosjes verkleuren en ontstaan er rotte plekken. Bewaar je ze gewoon op kamertemperatuur dan blijft een bloemkool slechts twee à drie dagen smakelijk. Bewaar je deze in de groentelade van de koelkast of in een kelder, dan blijft deze goed gedurende zes à acht dagen. Als je ze bewaart, laat je best voldoende blad aan de kool om uitdrogen te voorkomen.
Deze groente is niet alleen een genot voor de smaakpapillen, maar ook een voedingsrijk geschenk voor je gezondheid. Het is rijk aan essentiële vitamines, zoals C en K, en een bron van voedingsvezels. Bovendien omarmt bloemkool antioxidanten, wat kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het ondersteunen van een gezonde spijsvertering. Met zijn bijdrage aan kalium, vitamine B6 en foliumzuur, draagt bloemkool bij aan de algehele gezondheid van het hart.
En wist je dat:
- Naast de gebruikelijke witte variëteit, komt bloemkool voor in gele, paarse en groene uitvoeringen. Elke kleur heeft zijn eigen subtiele smaak en bijzondere voedingsstoffen.
- De bladeren en stelen van bloemkool zijn eveneens eetbaar en bevatten dezelfde voedingswaarde als de bloemkool zelf. Deze kunnen worden verwerkt in soepen, stoofschotels en andere heerlijke gerechten.
- Bloemkool is een culinair wonder. Je kunt hem roosteren, koken, stomen, pureren en zelfs gebruiken als basis voor een gezonde pizzabodem of je kan de roosjes rauw gebruiken als aperitiefhapje met een dip. Het is geschikt als hoofdgerecht of als smaakvol bijgerecht.
- Als lid van de koolfamilie staat bloemkool in hetzelfde rijtje als broccoli, boerenkool en spruitjes. Wat bloemkool onderscheidt van deze andere koolsoorten, is de lichtere verteerbaarheid.
Kortom, bloemkool is een ware parel onder de groenten. Of je nu kiest voor stomen, roosteren of creatieve gerechten wilt uitproberen, bloemkool zal je smaakpapillen verrassen met zijn brede scala aan smaken.
Dus, waar wacht je nog op? Laat je inspireren en geniet van de magische veelzijdigheid van bloemkool!
Met smaakvolle groeten,
Sofie
#vivoe #voedzaam #eetsmakelijk #bloemkool