Rode bessen, ook wel bekend als aalbessen of trosjesbessen, zijn kleine, ronde bessen met een verrukkelijke smaak. Hun doorschijnend helder tot donkerrood gekleurde vruchtvlees bevat geelbruine pitjes en varieert van zuur tot zoetzuur. Deze heerlijke vruchten groeien in trossen aan struiken , waarbij je in eigen tuin of op je terras prima een aalbessenstruik kan laten groeien.
Aalbessen zijn niet alleen beperkt tot de bekende rode variant, maar ze kunnen ook in andere kleuren voorkomen, zoals wit, roze en licht- of donkerrood. De witte aalbes is een prachtige variatie met crèmekleurige doorschijnende bessen en een subtiel kroontje. Wat deze witte bes extra bijzonder maakt, is dat de smaak duidelijk zoeter is dan die van de rode variant. Een verrassende en smaakvolle afwisseling die je zeker ook eens moet proberen!
Om de kwaliteit van deze bessen te behouden, bewaar je ze het beste ongewassen in de koelkast. Leg ze uitgespreid op een bord en ze blijven minstens 3 dagen goed. Voorkom kneuzingen aan de besjes door de steeltjes pas na het wassen te verwijderen. En, als je ooit een overschot aan deze bessen hebt, geen zorgen! Ze zijn ook prima in te vriezen.
Rode bessen zijn niet alleen heerlijk van smaak, maar ze zijn ook buitengewoon voedzaam. Deze kleine krachtbommetjes bevatten namelijk gevoelig meer voedingsvezels dan veel ander fruit en zitten bovendien boordevol vitamine C! De vezels in rode bessen dragen bij aan een gezonde werking van de darmen, waardoor ze een gunstig effect hebben op je spijsvertering. Bijkomend voordeel van vezelrijk voedsel is dat het trager verteert, wat je een langer verzadigd gevoel geeft, waardoor je minder snel naar ongezonde snacks zult grijpen. Vitamine C is belangrijk voor een goed functionerend immuunsysteem en het behoud van gezonde huid en weefsels.
Naast hun gezondheidsvoordelen zijn rode bessen ook veelzijdig in de keuken. Je kunt ze zowel vers als gedroogd eten, maar ook gekookt. Rode bessen zijn heerlijk in fruitsalades, jam en ook bij vis en vlees passen rode bessen uitstekend. Je kan ze combineren met kruiden zoals kaneel, nootmuskaat, gember, basilicum of munt.
En wist je dat de rode bes een populaire geur is in tal van damesparfums?
Waar wacht je nog op? Ontdek de kracht en veelzijdigheid van rode bessen en voeg deze heerlijke vruchten toe aan je dagelijkse voeding. Je smaakpapillen én je gezondheid zullen je dankbaar zijn!
Enkele recepten, eenvoudig te bereiden, in de volgende blogposts.
Met smaakvolle groeten,
Sofie
#vivoe #voedzaam #eetsmakelijk #rodebessen